Konzum Idióták

Minden ami érdekes, groteszk vagy torz modern fogyasztói társadalmunkból...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Tőzsdecápa fogyasztó

2011.03.02. 11:31 Jókissonka

Hmm...egy harcos fogyasztó zaklatott egész héten. Oldjam meg a gondját. Persze, megpróbálom, hiszen ezért vagyunk ugye.

Csakhogy a hölgy összesen ennyit tudott az ügyről: ő úgy gondolta 2008 nyarán, hogy az összegyűjtött kis pénzét akkor most befekteti. És jaaj veszített egy csomó pénzt, nem tűnik jogszerűnek (!). Kérdem én: Mibe fektette a pénzét. Ő: hát azt nem tudja pontosan, de sokat vesztett. Jó. Akkor küldje el az ügynökkel kötött szerződést, és az egyéb releváns dokumentumokat.

Nagy nehezen kiderítettem, miről van szó. Hát nem kis fába vágta a fejszéjét, ráadásul úgy, hogy nem is volt vele tisztában. Az ügynöknek derivatív származtatott határidős ügyletek megkötésére adott megbízást. Huhh. Ajjaj. Mi is az? Egy egyszerű halandó  nincs igazán tisztában ezzel, de még mi sem igazán. 

Íme egy  kis magyarázat:

A BUX0812 elnevezésű index árfolyama a BUX indexből származtatott. Ez azt jelenti, hogy a lejáratkor (2008.12. hónap) a BUX index árfolyamának megfelelő összeget fizetik vissza. 2008. júniusában a BUX0812 index árfolyama 25.300 Ft. Ekkor vásárolunk 1 kontraktust a termékből, így 25.300 Ft-os határidős áron vásároltunk a BUX indexből. Ha a termék kifutásakor (2008.12. hónap) a BUX index árfolyama magasabb lesz a 25.300-nál, akkor nyereséget realizáltunk. Ha az árfolyam alacsonyabb ennél a szintnél, akkor veszteségünk keletkezett. Ebben az esetben az árfolyam emelkedésére spekuláltunk.

Ha arra számítunk, hogy év végére a BUX alacsonyabb árfolyamon fog mozogni, akkor júniusban shortot nyitunk, azaz eladjuk a BUX indexet 25.300 Ft-os határidős áron. Ebben az esetben a kifutáskori alacsonyabb árfolyam esetén érhetünk el profitot. Ha kifutáskor 25.300-nál nagyobb lesz az árfolyam, akkor veszteségünk keletkezik .

 

Ok. Nagyjából asszem értem. Egy index árfolyamának változásából keletkezik nyereség vagy veszteség attól függően, hogy a határidő időpontjában az ügylet megkötésének időpontjához képest mennyi a változás. Matekórán még tanultunk deriválni, így könnyebb volt egy fokkal felfogni. Egy fokkal.

A néni viszont nem kevesebbet kért tőlem, minthogy a több száz ügyletet, amit a jól sikerült ügynök kötött, nézzem át. Végül is csak pár hetet venne igénybe :) 

Annyit persze sikerült kideríteni, hogy az ügynök a gazdasági válság kirobbanása után is garázdálkodott, méghozzá a fogyasztó mindennemű jóváhagyása nélkül. Plusz ugye eleve nem sikerült őt tájékoztatni arról, eleve mit művel a pénzével.

Két dolgot nem értek. Hogy lehet, hogy a nénit ennyi ideig hidegen hagyta, hogy forgatják a pénzét. Plusz hogyhogy nem végezték el a fogyasztó minősítését, vagy hogy nem mérték fel egyáltalán, hogy egyáltalán rendelkezik-e azzal a tudásszinttel, amivel egyáltalán megbízást adhat tőzsdei ügyletekre??

Körömre koppintás lesz! Ennek utánajárunk. Ám légyszi csak az adja ilyenre a fejét, akinek van nagyobb összegű forgatható pénze, és nincs tragédia, ha azt elveszti. Plusz kicsivel többet tud ezekről a dolgokról, mint amit a Tőzsdecápából megtudott :) Mert néha a fogyasztóvédő is csak pislog, ha meglát egy ilyen panaszt. Persze mindent megtesz, hogy segítsen. De ezek már komoly dolgok. 

Szólj hozzá!

Címkék: harcos tozsdezo fogyaszto

A bejegyzés trackback címe:

https://konzumidiotak.blog.hu/api/trackback/id/tr662703715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása